Nyheter -uppdaterar...

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/www/users/paulikar/wp-content/themes/retlehs-roots-cdc3267/functions.php on line 106

PRESSMEDDELANDE 10.11.2011

 

RACHMANINOVS 2. PIANOKONSERT FYLLER 110 ÅR – JUBILEUMSTURNÉ I LOGOMO

 

Den Karelska republikens filharmoniska symfoniorkester, som under augusti och september framträdde i Lappland och Ryssland, framträder i Logomosalens första symfonikonsert den 8.12.2011. Orkestern framträdde i Lappland bl.a. vid Ruskarock & Culture-festivalen i Olos Polar Center och i Ryssland i orkesterns egen utsålda öppningskonsert i Petrozavodsk. Under turnén dirigeras orkestern av den spanska kapellmästaren José Maria Moreno. Som solist medverkar Pauli Kari. Programhelheten omfattar Glingas Ouvertyr till “Ruslan och Ljudmila”, Rachmaninovs “Pianokonsert nr 2″ och Berlioz’ “Symphonie fantastique”.

 

Rachmaninov komponerade romantikens mest kända konsert under åren 1900-1901 och tillägnade den åt sin läkare, doktor Nikolai Dahl. Uruppförandet ägde rum 27.10.1901 i Moskva och leddes av Rachmaninovs kusin, kapellmästaren Alexander Siloti. Rachmaninov verkade själv som solist. Rachmaninovs “Pianokonsert nr 2″ återfinns i Frank Sinatras låtar, i Eric Carmens “All by myself”-ballad och i talrika Hollywood-filmer, såsom Clint Eastwoods “Hereafter” (2010).

 

Den karelsk-finska statsfilharmonin grundades den 15.1.1939 och har sedan dess verkat som centrum för den Karelska republikens musikliv. I dag hör till musikhuset, förutom symfoniorkestern, också orkestern Onego som brukar ryska folkinstrument och den internationellt kända kvartetten Ekprompt. Filharmonin arrangerar årligen fyra festivaler i Petrozavodsk, var och en i sin egen musikstil. Bland orkesterns solister kan nämnas Richter, Gilels, Rostropovich, Pletnev, Bashmet och Netrebko. Orkestern spelade också den av Tuomas Kantelinen komponerade musiken till filmen “Bakhåll” (“Rukajärven tie”) med stjärnorna Peter Franzén och Irina Björklund.

 

Kapellmästare José Maria Moreno har framgångsrikt lett en mängd europeiska orkestrar. Bland de senaste kan nämnas Berlins symfoniorkester, med vilken han bland annat uppförde Verdis Requiem. Moreno slutförde sina studier vid Rimsky-Korsakov konservatoriet i St Petersburg under maestro Mikhail Kukushkin med högsta möjliga betyg. Han har också lett konserter med många kända europeiska orkestrar som haft äran att framträda för bl.a. Johannes Paulus II och Spaniens kung Juan Carlos och drottning Sofia.

 

Pauli Kari har under sin internationella karriär uppnått exceptionell framgång med högt värderade konserter. Kari har uppträtt som orkestersolist och solorecitalist förutom i Finland också annorstädes i Europa, i Kina, Australien, Brasilien, Kanada, Ryssland och Förenta staterna. Han har framgångsrikt deltagit i åtskilliga tävlingar, bland vilka de mest betydande är hans segrar i den internationella B&B pianotävlingen år 2007 och AP pianotävlingen i New York 2010. Kari har uppträtt två gånger i New Yorks berömda Carnegie Hall. Under säsongen 2012-2013 kommer Kari bland annat att uppträda med uruppförandet av Severi Pyysalos första piano konsert “GREEN” i Åbo.

 

Programmet för orkesterturnén för våren 2012 kommer att publiceras senare. Biljetterna till Logomos konserter säljs i förväg genom lippu.fi-tjänsten och på konsertplatsen en timme innan konserten börjar.

 

Ytterligare information om konserterna och intervju- och fotograferingsförfrågningar:

Pauli Kari, producent / Creative Arts Finland: tel. 0405839457, info@creativeartsfinland.com

Konsertproduktion: Creative Arts Finland&Logomo Oy

www.logomo.fi

http://se.logomo.fi/home/evenemang_2011/abo_2011#r161

Leave a Reply