Julkaisut & Haastattelut -SIVUJA PÄIVITETÄÄN...

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/www/users/paulikar/wp-content/themes/retlehs-roots-cdc3267/functions.php on line 106

Valkoisiin pukeutunut mies istuu mustanpuhuvan flyygelin takana, ja soittaa. Savonlinnasalissa on viileää, mutta kappaleet ovat niin intensiivisiä, että soittajalle tulee jano.

Mies on Pauli Kari. Kansainvälisillä areenoilla esiintyvä, lukuisasti palkittu pianisti – mm. vuonna 2007 hän debytoi Carnegie Hallissa voitettuaan kansainvälisen Bradshaw & Buono -pianokilpailun. Ennen Savonlinnaan tuloaan hän on konsertoinut kuluvana vuonna Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Kiinassa.

Nyt harjoiteltavana on Hooked On The Piano -kiertueen ohjelmisto. Sen kolme ensimmäistä konserttia kuullaan Savonlinnassa 9., 16. ja 23.7. Niiden jälkeen kiertue suuntaa Lappiin, ja laskeutuu sieltä kohti eteläsuomea. Kiertueeseen kuuluu noin kolmisenkymmentä konserttia – kenties enemmänkin, sillä sen loppua ei ole näkyvissä. Kysyntää on keväälle saakka.

– Savonlinnasali on oiva aloituspaikka kiertueelle. Päiväkonsertit voivat olla mukavia musiikillisia välipaloja kaupungilla kiertelyn lomassa, tai lämmittelyä ennen illan oopperaan suuntaamista, Kari ehdottaa.

Ohjelma koostuu periaatteessa konserttien lopetuskappaleista. – Sävellykset ovat suosikkejani viime vuosilta ja nautin niiden soittamisesta. Toivon niiden tarttuvan myös yleisön hihoihin. Romanttisuus ja virtuoosisuus ovat yhteistä näille sävellyksille, jokaisessa pääsee käyttämään kaikkia pianotekniikoita. Perinteistä poiketen ohjelmiston kokonaisuudessa tai järjestyksessä ei juuri logiikkaa löydy, mutta vauhtia kylläkin. Pelkällä tunteella mennään, pianisti hymyilee.

Kiertueen ohjelmisto käy esittäytymässä myös Kanadassa. Ulkomailla hänelle tarjoutuukin useammin tilaisuuksia kuin Suomessa.

– Suomen –kiertue toteutuu yleisön, tuottajien, yhteistyökumppanien ja sponsorien tuella ja tätä mallia tullaan käyttämään myös muiden taiteilijoiden kanssa, toteaa Kari kiitollisena.

Vaan kuinka pitää soittotaitoa yllä kiertueen aikana, tien päällä?

– Mielikuvaharjoittelulla! Monesti ulkoaoppimiseen ja taiteellisiin näkemyksiin löytyy ratkaisu, kun sulkee silmät ja käy ohjelmistoa läpi. Mutta soittamista treenatessa unohtaminen, aivan muiden asioiden tekeminen on yhtä tärkeää kuin soittaminenkin, Kari opastaa.

Kuvateksti: Savonlinnasali on älyttömän hieno konserttipaikka, sanoo Pauli Kari.

1: Hooked On The Piano – Koukussa Pianoon -kiertue Savonlinnasalissa 9., 16. ja 23.7 klo 15.00.

Karin into musiikkiin alkoi padoista ja kattiloista, ja niillä rummuttamisesta. Vanhemmat kyllästyivät paukkeeseen ja ehdottivat pojalleen pianoa – lyömäsoitinhan sekin. Sitten kohdalle sattui inspiroiva musiikinopettaja, joka näytti heti alussa, mitä kaikkea pianolla voikaan tehdä. Ja Kari jäi koukkuun kerrasta. Hänelle pianon lumo perustuu sen monipuolisuuteen, mielenkiintoisiin ääniin ja orkestraalisuuteen.

Piia Kaskinen, Savonmaa Newspaper 7/2009

Jätä kommentti